zondag 12 februari 2012

Zonnebloem


Each flower is a soul opening out to nature ...
Gerald De Nerval

Bloemen symboliseren de menselijke ziel. Een mens opent zijn ziel naar het hogere zoals een bloem haar hart opent
naar het zonlicht.

Betekenissen kunnen per land en cultuur flink uiteenlopen, maar bepaalde bloemen hebben een Universele symbolische betekenis. Voorbeelden daarvan zijn de lelie, de roos, en de zonnebloem. De symboliek van de meeste bloemen is verbonden met zinnebeeldige waarden zoals maagdelijkheid, reinheid, liefde, vriendschap, wat het geven van een bepaalde bloem een extra betekenis kan geven. Ook de kleur van bloemen kan symbolische waarde hebben.

Zonnebloem

De zonnebloem draait zijn hoofd altijd naar de zon en staat symbool voor het gezicht van de mens dat zich naar het licht draait. Voor gelovigen heeft licht daarin de betekenis van Christus.

Zonnebloemen zijn symbolisch van aanbidding. Zonnebloemen draaien hun hoofd naar de zon, dat is de oorsprong van hun gemeenschappelijke naam. Zonnebloemen behoren tot het geslacht Helianthus, een verwijzing naar Helios, de zonnegod. Zonnebloemen zijn inheems in Amerika en zijn de bloem van de staat Kansas. De zonnebloem groeit doorgaans in struikgewas land en droge gebieden.

Zonnebloemen zijn gefokt voor de productie van kortere rassen om voor de tuin te gebruiken. De bloemblaadjes waren oorspronkelijk vrij klein en onregelmatig, zodat er ook inspanningen zijn gedaan om de grootte en het aantal bloemblaadjes te verhogen.

Sommige dubbel bloemblad rassen zijn ook gemaakt als variaties in de kleur van het centrum (bruin tot zwart) en zelfs van de kroonbladen (honing, beige, creme roze, zacht geel, bleek roodbruine).

Zonnebloempitten zijn verpakt met een gezonde vetten, vitamine E, proteïnen, vezels en mineralen. Zonnebloemolie kan ook worden gebruikt voor het koken. Zonnebloemen dienen als dierlijk voedsel, voornamelijk voor vee en vogels.

De zaden van zonnebloemen zijn gebruikt door de Indianen voor blauwe of zwarte kleurstof en de bloemblaadjes voor gele kleurstof. Kleinere zonnebloem rassen worden vaak gebruikt als snijbloemen voor boeketten en bloemstukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter